Kirjailija Matti Rönkä valitsee Sarjakuva-Finlandian voittajan

Suomalainen sarjakuva on voimissaan. Vuonna 2009 julkaistiin noin kuusikymmentä kotimaisin voimin toteutettua sarjakuva-albumia. Albumien taso on, jos mahdollista, vieläkin kovempi kuin aiempina vuosina. Suomalaiset sarjakuvat löytyvät yhä useammin myydyimpien teosten kärkikymmeniköstä ja kansainväliset sarjakuvafestivaalit suitsuttavat suomalaisten sarjakuvantekijöiden taitoja.

Suomalaisen sarjakuvan arvostusta tuodaan jälleen esille Tampere Kuplii ry ja Luova Tampere –ohjelman syksyllä 2007 perustamalla Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnolla.Palkinto myönnetään nyt kolmannen kerran perjantaina 19. maaliskuuta 2010 Tampere Kuplii –sarjakuvafestivaalin tieteellisen sarjakuvaseminaarin Tampere Kuplii Goes Academic’in yhteydessä. Aiempina vuosina Sarjakuva-Finlandia-palkinnon ovat saaneet Milla Paloniemen Kiroileva Siili (2008) ja Risto Isomäen, Petri Tolppasen ja Jussi Kaakisen teos Sarasvatin hiekkaa (2009).

Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tekemästä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkintosumma on 5 000 euroa. Vuoden 2010 palkinnon saajan valitsee kirjailija Matti Rönkä. Ehdokkaaksi asetettiin yhteensä 56 sarjakuva-albumia, joiden tiedot ja kansikuvat löytyvät Sarjakuva-Finlandian kotisivuilta.

Lopulliset kymmenen finalistia julkaistiin viikonloppuna Tampereen Kirjamessuilla:

 • Juba: Minerva 2 – Jääkarhun sydän
 • Kallio, Pauli – Ahonen, Kyky: Maalaispunkin päiväkirja
 • Koskela, Ave: Hemmo Paskiainen 10 – ArmasSpecialSpecial
 • Miettinen Heikki-Pekka: Miihkali
 • Musturi, Tommi: Samuelin matkassa
 • Pitkänen, Jope: Paavo Ruotsalainen – Viimeisimmät kiusaukset
 • Rosse, Stéphane – Sillantaus, Teppo – Gylling, Mikael: Naisen kanssa – Greatest hits
 • Ruusuvuori, Juha – Lukkarinen, Hannu: Kivinen laiva
 • Tikkanen, Petteri: Eero
 • Jupu: Baarien nainen

2 vastausta artikkeliin ”Kirjailija Matti Rönkä valitsee Sarjakuva-Finlandian voittajan

 1. Mitä nuo linkkijutut oikein ovat? Mikael Gyllingin kohdalla esim. lukee ”Michael was a silent film released in 1924, directed by Carl Theodor Dreyer, director of other notable silents such as The Passion of Joan of Arc (1928), Master of the House (1925), and Leaves from Satan’s Book (1921). ” jne.

 2. Tuo on eräs tekninen lisäominaisuus, minkä toimivuutta kokeilin. Sen pitäisi tunnistaa kaikki ”yleisesti merkittävät” sanat ja tarjota niistä automaattisesti linkitys muualle nettiin. Mutta kuten tässäkin tapauksessa, linkit olivat osin harhaanjohtavia, joten päätin luopua tästä automaattisesta linkityksestä kokonaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *